Veelgestelde vragen in verband met autonome systemen

Welke vereisten stelt een autonoom fotovoltaïsch systeem met betrekking tot afmetingen?

Onderstaande zaken zijn bepalend:

  • De plaats van de opstelling,
  • Het dagelijkse verbruik. De verbruikte dagelijkse energie moet gecompenseerd worden door de elektriciteit die de zonnepanelen maken,
  • Het voltage van de verbruiker: 12 of 24 volt bij gelijkstroom of 230 volt bij wisselstroom.

Hoe kunt u uw dagelijks verbruik berekenen?

Om uw verbruik te berekenen, vermenigvuldigt u het totaal vermogen (watt) van de apparaten met het aantal uren dat ze gebruikt worden. Bijvoorbeeld: u gebruikt 2 lampen van 8 watt gedurende 3 uur per dag. De berekening is dus 2 x 8W x 3uur/dag = 48 Wh/dag. Het oppervlak van de panelen, de capaciteit van de batterij en het totaal geïnvesteerd bedrag zijn evenredig aan het verbruik.

Van wat wordt een autonoom systeem gemaakt en wat is de rol van elk element ?

De generator

Polykristallijne panelen met een hoog rendement. Hieronder vindt u de kenmerken van elk paneel. Alle panelen worden beschermd door het gebruik van gehard glas. Een aluminium kader omvat elk paneel en zorgt zo voor een betrouwbare stabiliteit.

De batterijen

Batterijen zijn essentieel voor de dag-nacht cyclus, voor de perioden waarin er lange tijd minder rechtstreeks zonlicht is of voor perioden waarin het verbruik hoger ligt dan normaal. Het gaat om duurzame zonnebatterijen van 12V 105 Ah, die geen onderhoud vragen.

De regelaar

De regelaar controleert het laden en ontladen van de batterij. Dit zorgt ervoor dat over- en onderbelasting worden vermeden en dat de levensduur van de batterij aanzienlijk wordt verlengd.

De omvormer

De omvormer zet de gelijkspanning om in wisselspanning.

De lampen

Het gebruik van LED lampen is aangeraden, deze zijn zeer zuinig in verbruik.

De bekabeling

Bij gelijkstroom is een goede bekabeling onontbeerlijk. De minimumvereisten zijn 2.5² en dat zowel tussen de modules en de regelaar als tussen de regelaar en de eigenlijke verbruiker.

Wat zijn de belangrijkste elementen van een klassieke kit voor autonome systemen?

We stellen u 5 verschillende kits voor van respectievelijk 50 Wp, 70 Wp, 95 Wp, 135 Wp en 210 Wp.

Maar indien nodig kunnen wij dit gamma voor u uitbreiden.

Wat is de gemiddelde dagproductie van een paneel in relatie tot zijn locatie ?

De gegevens die volgen hebben betrekking op een installatie die geplaatst is naar het zuiden en die geen schaduw krijgt. In België is de ideale hellingsgraad 60°. Zelfs in de winter verhoogt deze hellingsgraad het rendement. Hoe dichter bij de evenaar hoe minder scherp de hellingsgraad moet zijn. Een paneel van 95 Wp zal dus in Kedougou (Senegal) in de winter ongeveer 284 Wh/dag produceren. Dat komt overeen met het verbruik van 8 lampen van 13 Watt die gedurende 2u45 branden. In België zal een paneel van 135 Wp (m²) in de winter (december-januari) ongeveer 73 Wh/dag produceren.

Wat is de gemiddelde kostprijs voor een dergelijke installatie?

Het totale budget is evenredig aan het verbruik. Een correcte en adequate afmeting van uw systeem garandeert u een optimale prijs-kwaliteitverhouding. De keuze van het materiaal is bepalend voor de levensduur van uw installatie. Alle verschillende elementen moeten één geheel vormen.

Gelieve ons te contacteren om de totale prijs van het systeem van uw keuze te berekenen.

 

 

Reacties gesloten.